De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

APG: Eindbod werkgever in cao-onderhandelingen

11 juni 2024

Ondanks eerdere voorzichtig optimistische signalen zijn we er gisteren niet in geslaagd om tot een gezamenlijk onderhandelingsresultaat te komen voor een nieuwe cao per 1 juli 2024. De werkgever heeft een eindbod uitgebracht. We nemen je mee in hetgeen dit betekent en hoe het eindbod is samengesteld. Wij vragen de leden om hun stem uit te brengen over het eindbod

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

De werkgever is gedurende de vijf onderhandelingsdagen een aantal keren in zijn aanbod geschoven. Op 10 juni is er stevig onderhandeld en hebben de gezamenlijke bonden aangegeven waar hun ondergrens ligt. Deze ondergrens is op loon niet gehaald. Volgens de werkgever is zijn aanbod het ultiem haalbare en daarom kwam hij met een eindbod. Een eindbod geeft aan dat de werkgever niet meer bereid is om door te onderhandelen.

Het aanbod van de werkgever heeft onze ondergrens op loon niet gehaald. De vakbonden hebben zich tot het uiterste ingespannen om hun ondergrens te halen en daarom was de bodem ook een aantal keren bijgesteld. Nu deze uiterste ondergrens niet is gehaald en de werkgever met een eindbod komt, kunnen we niet spreken van een gezamenlijk resultaat.

Het eindbod wordt aan de leden voorgelegd zonder enige kleuring. Het is nu aan de leden om te bepalen of het eindbod goed genoeg is, of dat zij het bod van de werkgever afwijzen. Wanneer een meerderheid van de leden vóór stemt is er alsnog een cao.

Was het alleen maar kommer en kwel? Nee zeker niet. Er zijn een aantal zaken ook op voorstel van De Unie opgenomen in het eindbod. Feitelijk waren we het over veel zaken eens, maar zijn we ‘gestruikeld’ op loon.

We geven hieronder een opsomming van de inhoud van het eindbod van de werkgever:

 • Looptijd 24 maanden (1-7-24 tot 1-7-26)
 • 01-09-24 0,50% structureel
 • 01-01-25 3,75% structureel
 • 01-01-26 3,75% structureel
 • Internetvergoeding: van € 30,- naar € 35,- netto per maand
 • Sociaal plan: verlengd tot 01-01-2027
 • Bovenwettelijk verlof: plus 2 dagen, van 5 naar 7 (dat is +/- 0,8%). Let op: geen stapeling van dagen bij overgangsregelingen)
 • Aanpassing: 1. flexibel werken, 2. demotieregeling
 • Rouwverlof: van vast aantal dagen naar wat je nodig hebt
 • Studieafspraken over: 1. Individueel Keuzebudget, 2. Duurzame Inzetbaarheid
 • Overige: 1. Handhaving Participatieplekken, 2. Terugbetalingsverplichtingen

De opsomming is een vrije vertaling van ondergetekenden. Voor een juiste samenvatting van het uiteindelijk eindbod verwijzen we je hier naar het door de werkgever uitgeschreven eindbod. Daarin lees je ook meer context van de afzonderlijke onderwerpen.

Stemmen

De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen. Zij kunnen tot en met donderdag 27 juni stemmen.

Het is aan de leden om te bepalen of zij zich kunnen vinden in het eindbod. Wanneer een meerderheid van  de leden vóór het eindbod stemt, dan komt er een cao per 1 juli. Is er onvoldoende draagvlak, dan hebben we ieders hulp nodig om het ongenoegen kracht bij te zetten en de werkgever te bewegen zijn eindbod te herzien.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Joop Voesten. Dit kan door een e-mail te sturen naar: joop.voesten@unie.nl

 

Gerelateerde berichten

APG: cao-onderhandelingen

In dit bericht informeren wij je over de voortgang van de cao-onderhandelingen. Afgelopen maandag kwamen de delegaties van de vakbonden…

Word gratis lid