De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Aegon: Wat is er besloten en voor jou interessant?

19 januari 2023

In deze nieuwsbrief aandacht voor de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) van Aegon en ASR. De aandeelhouders zijn akkoord, er ligt een tijdsplanning en de beoogde kostenbesparing is bekend.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Akkoord Fusie

De aandeelhouders zijn tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergaderingen van ASR en Aegon akkoord gegaan met de voorgenomen samenvoeging van ASR en Aegon Nederland. Daarmee gaan de Nederlandse pensioenen, levensverzekeringen, schadeverzekeringen, bancaire en hypothecaire activiteiten naar ASR Nederland. Aegon krijgt een belang van bijna 30 procent in ASR en twee leden in de Raad van Commissarissen van ASR. De bestuurstermijn van ASR CEO Jos Baeten zal worden verlengd tot in 2026 om de integratie tot een succes te maken. Hij geef aan er zin in te hebben.

Tijdspad

Als het gaat om de vervolgstappen heeft Jos Baeten laten weten dat er op zijn vroegst 1 juli 2023 instemming is van de toezichthouders en op zijn vroegst 1 oktober de fusie tussen ASR en Aegon NL plaats vindt. Daarna wil hij snel de twee bedrijven samenbrengen en één cultuur creëren.

Kostenbesparing

In de komende drie jaar wil ASR synergievoordelen realiseren op systemen bij Schade en AOV, het stoppen van projecten, huisvesting op een zo efficiënt mogelijke manier doen, het intern model van Aegon deels toepassen op ASR, waardoor er kapitaal vrijvalt en verder met iets minder medewerkers werken. Dit alles moet leiden tot de besparing van 185 miljoen die de aandeelhouders is toegezegd.

Werkgelegenheid

Overigens benadrukte Jos Baeten dat zijn zorg niet zozeer zit in het hebben van teveel medewerkers, maar juist het behoud van medewerkers. Niet helemaal onterecht, omdat we vernemen dat medewerkers die nu in Den Haag werken de reistijd naar het nieuwe hoofdkantoor in Utrecht niet zo zien zitten. De reisplanner OV9292 werd na de aankondiging in oktober veelvuldig geraadpleegd en we krijgen vragen over reistijd, vergoeding, vertrekregeling, sociaal plan en de overgang naar ASR.

Verhuizing

Lard Friese benadrukte tijdens de BAVA van Aegon dat er geen plannen zijn voor een verhuizing van het hoofdkantoor van Aegon naar het buitenland. Maar voor medewerkers in ‘remainco’ speelt wel de vraag mee waar het hoofdkantoor van Aegon in Nederland komt te staan? Het geeft druk op het ontvlechtingsproces waar je de huidige medewerkers voor nodig hebt en niet zomaar even externen op kunt invliegen. Aegon heeft retentiebeleid voor het senior management en HR geeft aan af te wachten hoe het zich in de komende maanden ontwikkelt met de opzeggingen van medewerkers.

Overleg COR Aegon en vakbonden

Op 17 januari 2023 hebben de drie vakbondsbestuurders overlegd met een delegatie van de COR van Aegon en hun adviseurs van advocatenkantoor Workx. We hebben stilgestaan bij vragen als: wat zijn de verschillende stappen en scenario’s in het proces, wie pakt er welke rol, hoe werken we samen (co-creatie) bij eventuele harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, in de toekomstige organisatie, nieuwe medezeggenschapsstructuur en bij komende onderhandelingen? Een nuttig overleg en in een goede sfeer verlopen. Als er aanleiding is vanuit de COR of vakorganisaties komen we weer bij elkaar.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Contact

Aegon
Voor vragen en opmerkingen over Aegon kun je Emanuel Geurts bereiken via emanuel.geurts@unie.nl en telefonisch via 06-52522074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons service center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851963. We adviseren je graag!
ASR
Voor vragen en opmerkingen over ASR kun je Harma Pethke bereiken via harma.pethke@unie.nl en telefonisch via 06-52522056. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons service center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851963. We adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Update

Met deze nieuwsbrief informeren we over het overleg tussen HR AEN, De Unie en de andere vakorganisaties en de landelijke…

Word gratis lid