De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Fusieproces en ontwikkelingen Corporate Center

12 januari 2023

Vakorganisaties hebben eind 2022 aangegeven meer achtergrond te willen krijgen bij wat de diverse bedrijfsonderdelen precies doen, wat houdt hen bezig, welke vraagstukken spelen er, wat doen ze precies, in hoeverre helpen de cao-afspraken in de bedrijfsvoering en in de relatie/verhouding met medewerkers. Welke verwachtingen en zorgen hebben ze bij de combinatie ASR/Aegon?

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Periodiek overleg

We zijn de 9e januari begonnen met het Corporate Centre (CC) en Jan Willem Weidema, Head of Investor Relations. Jan Willem vervult tevens de rol van bestuurder naar de medezeggenschap voor het CC. Hij heeft ons verteld welke werkzaamheden het CC verricht. Het CC houdt zich naast de reguliere taken ook bezig met de ontvlechting van Aegon Nederland, het voorbereiden op een andere toezichthouder dan de DNB als Aegon in Nederland straks geen verzekeringslicentie meer heeft, het kiezen van een nieuw pand voor het hoofdkantoor in Nederland, een nieuw Target Operating Model (TOM) en het organiseren van de arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap voor het toekomstige CC. Inhoudelijk interessante zaken maar ook intensief en met een zekere emotie. Collega’s van het CC weten inmiddels wie straks blijft en wie meegaat naar ASR. Voor beide groepen een rouwproces en naast dat het een uitdagend proces kan zijn, geeft het ook onzekerheid over wat de toekomst bij ASR of het toekomstige CC gaat brengen. Volstrekt logisch en bespreek dit ook gewoon met elkaar in het werkoverleg. Op 10 februari aanstaande gaan we in gesprek met Nadine Klokke van Knab over wat hen bezig houdt en wat haar verwachtingen zijn.

Verder hebben we het gehad over een wijziging in de franchise van de pensioenregeling als gevolg van de stijging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde AOW. Ook de tijdelijke verhoging van de reiskostenvergoeding naar de fiscaal vrijgestelde 21 cent per kilometer tot 1 juli 2023 is benoemd. Beide punten zijn door de COR aangedragen. Meer informatie erover vind je op intranet.

Fusieproces

Voor de kerstvakantie hebben vertegenwoordigers van Aegon HR en ASR HR overlegd over de werkstromen in het fusieproces. Dit ter voorbereiding op het akkoord van de toezichthouders. Eén van de zaken waar aandacht voor zal zijn, is het cultuurplan. Hoe zijn de bedrijfsculturen nu, wat wordt de cultuur van de nieuwe organisatie en hoe bereik je die? Als het selectieproces voor de nieuwe directieleden klaar is, zal dit ook HR wat meer richting geven, is de verwachting. Een eerste inventarisatie van de beide cao’s, sociaal plannen, pensioenregelingen en andere arbeidsvoorwaarden wordt nu gedaan. Veel meer dan dat kan er ook nog even niet in verband met anti-trustwetgeving. Dit geldt tot er een ‘go’ is op de fusie van de verschillende toezichthouders. De verwachting is nog steeds dat dit juli 2023 duidelijk is. Eerder zou mooi zijn, want na de aankondiging in oktober is het wel lang wachten tot juli 2023. Je wilt toch vooruit en weten waar je aan toe bent.

Maand van de vakbond

In december 2022 liep de maand van de vakbond bij Aegon. Medewerkers konden een jaar lang lid worden van een vakbond naar keuze op kosten van Aegon. Tweehonderd collega’s bij Aegon hebben dit moment gepakt om lid te worden van De Unie. Welkom bij de club! Samen met de andere leden gaan we komend jaar in en betrekken we je bij de te zetten stappen. Overigens komt er in 2023 wederom een maand van de vakbond voorbij. Het moment daarvoor is nog in overleg te bepalen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op mij, Emanuel Geurts via emanuel.geurts@unie.nl of telefonisch via 06-5252 2074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons service center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963.

 

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Update

Met deze nieuwsbrief informeren we over het overleg tussen HR AEN, De Unie en de andere vakorganisaties en de landelijke…

Knab verkocht aan BAWAG

Van a.s.r. kreeg De Unie het bericht dat het net overgenomen Knab van Aegon nu overgaat naar een Oostenrijkse bank BAWAG….

Word gratis lid