De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Aegon: Van alles wat

12 mei 2022

In dit bericht informeer ik, Emanuel Geurts belangenbehartiger, je over de bijeenkomst met de CEO en CFO van Aegon Nederland, de 1e kwartaalcijfers 2022, cao-planning, het project Global Grading en nieuwe pensioenwetgeving.

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Informatiesessie

Woensdag 11 mei 2022 hebben we een bijeenkomst gehad met Allegra van Hövell-Patrizi en Boaz Magid. Zij hebben ons een toelichting gegeven op de strategie en de financiële stand van zaken van Aegon Nederland. Allegra heeft verteld over de propositie, waar groei mogelijk is en met welke producten, diensten en bedrijfsonderdelen dit gedaan wordt. Ze stuurt dagelijks aan op passie voor de klant, eenvoudige bedrijfsprocessen, duidelijke kapitaalkeuzes, in control zijn en duurzaamheid. Er volgen nog verdiepende personeelssessies op de townhallmeeting die zij hierover gehouden heeft, waarin de focus ligt op wat deze veranderingen voor jou betekenen. Boaz heeft toegelicht welke acties zijn ondernomen sinds de Capital Markets Day eind 2020, waar Aegon nu staat en wat de financiële KPI’s zijn in 2022 en 2023. Hoewel er positieve stappen zijn gemaakt, gaf hij aan dat verdere kostenreductie bij elk onderdeel nodig zal zijn om tot een duurzaam bedrijfsmodel te komen.

Kwartaalcijfers

De 1e kwartaalcijfers 2022 van Aegon NV zijn op 12 mei 2022 bekend geworden. Aegon presenteert haar vorderingen op de strategische en financiële doelen. In beknopte meer cijfermatige vorm zijn deze te lezen via https://www.aegon.com/siteassets/2022/results/aegon-1q-2-2022-infographic.jpg en in tekst via https://www.aegon.com/siteassets/2022/results/aegon-1q-2022-press-release-nederlands.pdf. Mijn vraag aan jou is wat dit jou zegt en wat jij er in jouw werk mee kunt / doet? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening erover. Weet dat alle reacties vertrouwelijk worden behandeld.

Cao-planning

Ook hebben we besproken welke onderwerpen we als eerste oppakken op de 2e onderhandelronde aanstaande maandag 23 mei. Dit zijn belonen & waarderen, sociaal plan en inzetbaarheid. We schatten in dat we meer tijd nodig hebben om alle aangedragen onderwerpen minstens één keer met elkaar te bespreken. Daarom hebben we enkele reeds geplande overlegdata qua duur verlengd en een tweetal nieuwe data geprikt vóór de start van de zomerperiode in juli.

Global Grading

Op maandag 2 mei was er een bijeenkomst van de werkgroep Global Grading. De stand van zaken in het project is dat medewerkers in april hun brief met de uitkomst van de weging van de functie in fase 1 en fase 2 hebben ontvangen. Ontvangen vragen van medewerkers en managers naar aanleiding van de brief gingen met name over de toelichting op de rationales. De planning is dat medewerkers eind mei een mail krijgen met daarin vermeld wat hun WTW Global Grading en nieuwe functietitel is. Per 1 juni wil het team van Global Grading de nieuwe functieprofielen met job family, Global Grade, functietitel en salaris schaal in het HR-systeem Workday hebben staan en ‘live’ gaan.

Pensioen

Pensioen is nu geen onderwerp van gesprek bij Aegon. Wel is het goed om de ontwikkelingen erover een beetje bij te houden. Het Kabinet heeft recent nieuwe pensioenwetgeving bekend gemaakt. De vakcentrale VCP (waar De Unie bij is aangesloten) heeft er een eerste reactie op gegeven https://www.vcp.nl/nieuwe-pensioenwet-fundament-is-gelegd/. De nieuwe wet vult de eerdere pensioenwet aan met concrete uitwerkingen van de twee pensioencontracten. Het wetsvoorstel wordt later dit jaar behandeld in de 2e en daarna 1e Kamer met de bedoeling om de wet op 1 januari 2023 in te laten gaan. Landelijke verenigingen van vakorganisaties en werkgevers hebben samen met de overheid een website gemaakt om informatie te geven aan werknemer en werkgevers over pensioen. Je kunt alles vinden over het wetgevingsproces, beide pensioencontracten en vragen & antwoorden op https://www.werkenaanonspensioen.nl/.

Reactie, vraag en contact

Heb je een reactie, vraag of wil je contact? Ik ben rechtstreeks te bereiken via 06-5252 2074 en via emanuel.geurts@unie.nl. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We helpen je graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Van alles wat

In dit bericht aandacht voor de verhuizing naar Schiphol, 3e kwartaalcijfers, periodiek overleg, OR, tips over het omgaan met werkstress…

a.s.r.: fusie Aegon

Nu de fusie een feit is, zijn alle Aegon-medewerkers in dienst van a.s.r. gekomen. Bij De Unie betekent dit dat…

Word gratis lid