De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Aegon: Onderhandelingsresultaat

31 augustus 2020

In de afgelopen maanden heeft De Unie veelvuldig onderhandeld met Aegon. Deze inspanningen hebben geresulteerd in een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe tweejarige cao. De Unie heeft in overleg met Aegon ook het sociaal plan verlengd.

Onderhandelingsresultaat

De onderhandelingen waren moeizaam. Aegon voert een grote reorganisatie door omdat het voor het bedrijf noodzakelijk is de kosten flink terug te dringen. In deze omstandigheden wilde de werkgever geen verhoging in de arbeidskosten accorderen. Anderzijds was het voor De Unie onbespreekbaar om aan de leden een cao zonder salarisverhoging overeen te komen.  We hebben de onderhandelingen afgerond met soms moeizame compromissen, maar ook met enkele mooie verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden. Het onderhandelingsresultaat kun je hier lezen.

Mening

Het woord is nu aan de leden van De Unie. De Unie-leden mogen laten weten wat zij vinden van het onderhandelingsresultaat.

Hier kun je het advies van De Unie lezen.

De leden kunnen stemmen tot en met 15 september 2020. Op 16 september wordt het resultaat van de stemming openbaar gemaakt.

Een greep uit het onderhandelingsresultaat

De salarisverhoging is een moeizaam compromis: afgesproken is een algemene, structurele loonsverhoging van 0,5% per 1 oktober 2020 en van 1% op 1 maart 2021. De eigen bijdrage van medewerkers aan hun pensioen wordt in 2 stappen verlaagd. Gelijktijdig wordt de bijdrage van de werkgever in de pensioenpremie verhoogd. En er komt twee keer een éénmalige uitkering van € 250,- bruto.

Positief zijn bijvoorbeeld:

  • De Aegon-cao wordt uitgebreid met een sabbatical. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om eens in de zeven jaar een (deels doorbetaalde) sabbatical van twee maanden op te nemen.
  • Maak je gebruik van het geboorteverlof dan zorgt Aegon ervoor dat je dit kunt doen zonder verlies van inkomen.
  • De bestaande regeling voor duurzaam doorwerken wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 verbeterd: 80% werken voor 90% salaris (was 80%) en 100% pensioenopbouw.

Daarentegen zullen de uniformering van het salarisgebouw en het nieuwe functiewaarderingssysteem misschien niet voor iedereen goed uitpakken.

Online ledenvergadering

Ik kan me voorstellen dat de Unie-leden veel vragen hebben. Op maandag 7 september van 20.00 tot 21.30 uur is er een gezamenlijke ledenvergadering. En op woensdag 9 september van 10.00 tot 12.00 uur organiseert De Unie een online ledenvergadering waarin de Unie-leden vragen kunnen stellen en over de cao kunnen discussiëren.

Contact 

Heb je vragen die niet van algemene aard zijn? Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact met mij opnemen door een mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl of bel naar 06-5252 2091.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Van alles wat

In dit bericht aandacht voor de verhuizing naar Schiphol, 3e kwartaalcijfers, periodiek overleg, OR, tips over het omgaan met werkstress…

a.s.r.: fusie Aegon

Nu de fusie een feit is, zijn alle Aegon-medewerkers in dienst van a.s.r. gekomen. Bij De Unie betekent dit dat…

Word gratis lid