De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Aegon: Onderhandelingen cao en sociaal plan

10 juni 2022

Eind april 2022 zijn we gestart met de onderhandelingen voor een nieuwe Aegon-cao en een nieuw sociaal plan per 1 juli 2022. Op 9 juni 2022 hebben we het gehad over loon, sociaal plan, inzetbaarheid, diversiteit & inclusie en verlof.

Schrijf je nu gratis in voor onze Aegon-updates en ben altijd op de hoogte!

Loon

In het vorig overleg heeft de werkgever een loonbod van 2% gedaan. Wij stellen voor om een cao af te sluiten voor twee jaar met 5% loonstijging per 1 juli van ieder jaar. Aegon spreekt uit dat het gat groot is tussen cao-partijen. Die mening delen we.

Medewerkers hebben ons vragen gesteld over het inschalingsvoorstel van Aegon:

  • Hoe kan het voorstel van Aegon budgetneutraal zijn?
  • Wat is het verschil met de vijfpuntschaal-beoordeling die er eerst was?
  • Hoe pakt dit uit voor de verschillende groepen medewerkers tussen en binnen de schalen?

Aegon zegt dat zij alle medewerkers sneller naar 85 à 90% van hun schaal wil krijgen. Nu blijft er geld over binnen het bestaande budget en met de bestaande beoordelingsscores. Dan komt met het voorstel meer bij de medewerkers terecht dan in de kas van Aegon. Dit lijkt ons zo wel een goed idee, maar we komen er de volgende ronde nog op terug.

Sociaal plan

Aegon wil het bestaande sociaal plan 10% goedkoper maken.  De Unie heeft Aegon het tegenvoorstel gedaan om het sociaal plan met vier jaar verlengen.  De  werkgever stelt dat men het sociaal plan na die 10% niet meer wil versoberen. Die versobering kan dan in twee stappen gedaan worden met ingang van 2024. Aegon denkt er over na en gaat er de volgende keer op te reageren.

Overige

Verder hebben we het gehad over transitieverlof, regenbooggezinnen, ouderschapsverlof, sabbatical en diversiteitsdag. Daar gaan we wel uitkomen met elkaar. Ook over inzetbaarheid zitten we op dezelfde lijn. Partijen willen meer inzetten op competenties en vaardigheden dan op functiegerichte ontwikkeling. Ook willen we de peoplemanager-kwaliteiten van het management verhogen door leiderschapstrainingen en coaching. We willen meer (priori)tijd voor ontwikkeling krijgen maar zijn op zoek naar de beste manier om dit te realiseren. Wordt dus nog vervolgd.

Vervolg

De vierde onderhandelingsronde volgt snel, namelijk op dinsdag 14 juni 2022. Dan gaan we het hebben over hybride werken en maatschappelijke relevantie/duurzaamheid. Aegon is aan de beurt om te reageren op onze voorstellen over loon, inschaling en sociaal plan.

Wat vinden de leden?

Er zijn veel reacties ontvangen naar aanleiding van onze laatste terugkoppeling! Het is heel belangrijk om de mening van onze leden te krijgen over de verschillende voorstellen. Alle reacties blijven uiteraard vertrouwelijk. Ook nu zijn we weer benieuwd naar de feedback op deze onderhandelingsronde.

Schrijf je nu gratis in voor onze Aegon-updates en ben altijd op de hoogte!

Contact

Zijn er vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht. En wil je de belangenbehartigers hierover mailen, stuur dan een mail via emanuel.geurts@unie.nl en mandy.raaijmakers@unie.nl?

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Van alles wat

In dit bericht aandacht voor de verhuizing naar Schiphol, 3e kwartaalcijfers, periodiek overleg, OR, tips over het omgaan met werkstress…

a.s.r.: fusie Aegon

Nu de fusie een feit is, zijn alle Aegon-medewerkers in dienst van a.s.r. gekomen. Bij De Unie betekent dit dat…

Word gratis lid