
Op dinsdag 20 mei hebben we opnieuw met Achmea om tafel gezeten voor de nieuwe cao. Dit was het vierde en laatste geplande gesprek. Het doel was dan ook om tot een resultaat te komen. Helaas is dat niet gelukt. Wel heeft het gesprek duidelijk gemaakt waar de verschillen van inzicht liggen tussen De Unie en Achmea. In dit bericht geven we meer uitleg en horen we graag jouw reactie.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
De gesprekken tot nu toe
Tijdens de onderhandelingen zijn veel onderwerpen aan bod gekomen: ouderenregelingen (zoals de RVU), reiskosten, aflossen van DUO-schulden, 5 mei als vrije dag, enzovoort. Over veel van deze onderwerpen zijn inhoudelijke gesprekken gevoerd en lijkt het mogelijk om afspraken te maken.
Bij de thema’s loon en pensioen is dat veel minder goed gelukt. En juist deze onderwerpen kwamen in onze enquête naar voren als de belangrijkste voor medewerkers — wat natuurlijk niet verrassend is.
Wat ligt er ‘op tafel’ met betrekking tot loon en pensioen?
Uitgangspunt is tot nu toe steeds een nieuwe cao met een looptijd van 2 jaar
Daarvoor hebben vakbonden Achmea een gezamenlijk voorstel gedaan:
- 5% verhoging van de lonen per 1-1-2026
- 5% per 1-1-2027
- en per 1-7-2027 (ingangsdatum nieuwe WTP-pensioenregeling) een voor werknemers premievrij pensioen.
Het laatste tegenvoorstel van Achmea is als volgt:
- 2,5% per 1 januari 2026
- 1% per 1 juli 2026
- 2% per 1 januari 2027
- 1,6% per 1 juli 2027
- en per 1 juli 2027 (ingangsdatum nieuwe WTP-pensioenregeling) een stijging van de werknemersbijdrage van 3,25% naar 5,25% van de pensioengrondslag.
Wat betekent dit voorstel concreet?
Pensioen
Door de fiscale maximering van de nieuwe WTP-pensioenregeling nemen — bij een gelijkblijvende werknemersbijdrage — de pensioenlasten voor Achmea substantieel af. Vergeleken met de afgelopen 11 jaar gaat het om een daling van zo’n 9%.
Daarnaast betaalt Achmea geen compensatiepremie (van 10 jaar lang 3% van de pensioengrondslag per jaar) voor het afschaffen van de doorsneesystematiek. Die wordt namelijk uit het vermogen van het pensioenfonds gefinancierd. Maar Achmea profiteert in de toekomst wél van een gelijkblijvende premie bij een ouder wordende populatie, wat leidt tot nog lagere en meer voorspelbare lasten. Het renterisico (bij een lagere rente is een hogere premie nodig) komt daarbij bovendien bij de werknemer te liggen.
Loon
Het loonbod van Achmea komt neer op een totale verhoging van 5,5% over twee jaar. De loonsverhoging van 1,6% per 1 juli 2027 rekenen wij hier niet mee, omdat dit bedoeld is als ‘compensatie’ voor de verhoging van de werknemersbijdrage voor pensioen met 2%.
Waarom geen akkoord?
De overgang naar de nieuwe WTP-pensioenregeling betekent dat Achmea, naast de verschuiving van risico naar werknemers, structureel minder kwijt is aan pensioenlasten. Ten opzichte van de afgelopen jaren is dat enkele tientallen miljoenen per jaar. En zelfs als Achmea de werknemersbijdrage helemaal zou schrappen, dan nog blijft er een flink premievoordeel voor Achmea. Wij begrijpen dan ook niet waarom Achmea juist voorstelt om de werknemersbijdrage te verhogen.
Daarnaast is het loonbod niet in lijn met de algemene loonontwikkeling in Nederland. De gemiddelde loonstijging ligt momenteel rond de 4% per jaar, terwijl het voorstel van Achmea uitkomt op 2,75% per jaar, waarbij de verhogingen ook niet ingaan aan het begin van de nieuwe cao, maar enkele maanden later.
Wat zegt Achmea?
Uiteraard hebben we deze punten aan Achmea voorgelegd. Positief is dat er geen discussie is over de analyse en de cijfers. Maar daar houdt het goede nieuws voor medewerkers helaas op.
Achmea geeft aan te streven naar een meer marktconforme (lees: soberdere) pensioenregeling en meent dat het loonbod in elk geval zorgt voor koopkrachtbehoud. Volgens Achmea is deze benadering nodig om de concurrentiepositie te versterken en om de kosten van arbeid te beheersen — iets wat volgens hen ook belangrijk is voor het behoud van werkgelegenheid.
Hoe nu verder?
Op basis van de huidige voorstellen is het voor ons niet mogelijk om tot een akkoord te komen. We verwachten dat dit voorstel voor veel medewerkers niet acceptabel is. En zonder akkoord van een (liefst ruime) meerderheid van de medewerkers is er wat ons betreft geen nieuwe cao.
Afgesproken is dat komende dagen ook Achmea zelf de medewerkers zal informeren en uitleg zal geven over hun standpunt. Daarna gaan we opnieuw met elkaar in overleg. Hiervoor zijn twee nieuwe overlegdata gepland: op 10 en 17 juni.
Wat vind jij?
Hoewel er nog geen sprake is van een resultaat of eindbod, willen we nu al graag weten wat jij van de situatie vindt. Heb je in algemene zin begrip voor de insteek van Achmea — of juist niet?
Laat van je horen en vul het reactieformulier in
Hoe meer medewerkers hun mening laten horen, hoe beter we het vervolg van het overleg kunnen vormgeven. Je kunt hier het reactieformulier invullen. Reageren kan tot en met zondag 1 juni. Daarna maken we de uitslag bekend. Alvast bedankt en uiteraard houden we iedereen op de hoogte!
Contact
Heb je vragen of wil je wat met de belangenbehartiger Huug Brinkers bespreken? Neem dan contact met hem op via huug.brinkers@unie.nl of bel naar 06-5252 2077. Voor individueel advies kan je contact opnemen met de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.