De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Achmea: uitslag stemming

07 januari 2020

 

De leden van De Unie hebben het cao-resultaat bij Achmea afgewezen. Een duidelijke meerderheid van de stemmers heeft tegengestemd.

Dit is voor het eerst sinds jaren dat een zo groot deel van de leden van De Unie zich uitspreekt tegen de cao en tegen het beleid van hun werkgever.

Tegenstemmers

Een ruime meerderheid van 70% van de stemmers heeft tegengestemd.
De belangrijkste overwegingen van deze leden waren:

 • De salarisverhoging van 1% voor 2 jaar is onvoldoende. Hierover worden uitspraken gedaan als:
  “De loonsverhoging per 01-01-2020 is erg mager gezien de inflatie”.
  “Vooral de 1 procent verhoging is heel teleurstellend”.
  “1% per 01-2020 is té mager, ligt ver achter bij de andere verzekeraars”.
  “1% verhoging per 1-1-2020 en 0% per 1-1-2021 vind ik onaanvaardbaar”.
 • De 34-urige werkweek wordt door veel leden ervaren als een sigaar uit eigen doos. Hierover worden uitspraken gedaan als:
  “De praktijk is dat de werknemer niet de mogelijkheid krijgt meer uren te werken, dat is nu al zo’’.
  “Alles wordt duurder (zorgverzekering, accijns benzine, gas en licht etc.) terwijl ik er geen cent meer bij krijg”.
  “Door minder te gaan werken, vrees ik dat de werkdruk ervaring negatief wordt beïnvloed. We moeten juist terug naar 40 uur per week”.
  “De 34-urige werkweek lijkt leuk, maar is een cadeau uit eigen zak”.
  “Werknemer moet de arbeidsduur per week zelf kunnen bepalen (Achmea Select geeft Achmea de laatste stem)”.
 • Ook wordt door leden ingegaan op de uitvoering van de kortere werkweek die Achmea heeft gepubliceerd. Vooral het onmogelijk maken in de toekomst van het ritme om 4×9 uur te werken, valt bij veel leden verkeerd.Hier wordt bijvoorbeeld als volgt op gereageerd:
  “De maximalisering van het aantal uren per dag van 9 naar 8,5 is een enorme       
   achteruitgang”.
  “Waar is de gedachten gebleven dat je werkt waar je bent en wanneer je wilt?”
  “Ben het niet eens met maximaal 8,5 uur werken per dag”.
 • Ook tonen leden zich bezorgd over hun pensioen.

Voorstemmers

Circa 28% van de stemmers heeft voorgestemd. Een enkeling onthoudt zich van stemming. Van de leden die voor hebben gestemd, heeft een deel een toelichting gegeven. Daarin valt op dat veel wordt genoemd dat de financiële paragraaf eigenlijk onvoldoende is, maar dat er andere afspraken zijn die als goed worden ervaren waardoor de cao als totaalpakket toch positief wordt beoordeeld.
Ook geven leden aan dat zij tegen de verplichtte invoering van de 34-urige werkweek zijn, maar er wel op vertrouwen dat De Unie de nadelige effecten nog zal kunnen wegnemen bij het overleg over de wijze van invoering.

Vervolg

Ik, belangenbehartiger Inge de Vries, wil iedereen die gestemd heeft hartelijk bedanken voor de genomen moeite. De Unie bespreekt het resultaat van de stemming met Achmea. Wat ons betreft kan deze cao niet tot stand komen. Het overleg hierover is op donderdag 9 januari 2020. We bespreken dan ook de uitslag van de ledenraadpleging bij de andere vakorganisaties. Ik informeer De Unie-leden zo snel mogelijk over het standpunt dat de werkgever inneemt naar aanleiding van de uitslag van de ledenraadpleging van de vakorganisaties.

Gerelateerde berichten

Achmea: Cao-enquête

In september zullen de onderhandelingen over de nieuwe cao Achmea starten. Achmea, De Unie en overige vakorganisaties hebben samen afspraken…

Achmea: Start cao-onderhandelingen

Na de zomer (eind september) zullen de onderhandelingen voor een nieuwe cao starten. Na de voor ons teleurstellende uitkomst van…

Achmea: open rekening

Afgelopen donderdag is Achmea geïnformeerd over de uitslag van onze mini-enquête over de tegemoetkoming van Achmea aan medewerkers voor toegenomen…

Word gratis lid