De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Achmea; Tegemoetkoming kosten 2022! Kans gemist?

14 november 2022

Vrijdag 11 november heeft Bianca Tetteroo (voorzitter RvB) alle medewerkers een bericht gezonden. In dat bericht geeft zij aan bereid te zijn om medewerkers een tegemoetkoming te doen met een ‘beperkt financieel voordeel’, als compensatie voor de toegenomen kosten. Daarmee geeft Achmea ook een antwoord op de eerdere vraag van De Unie (zie hier het eerdere bericht). Maar is dit het antwoord waar wij op zaten te wachten? Wat vind jij?

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

In ‘cao-land’ zien de we lonen steeds meer stijgen. Percentages van 5% of meer zijn al lang geen uitzondering meer. Ook bij eerder afgesloten cao’s kiezen werkgevers steeds vaker voor aanvullende afspraken. De structurele cao verhoging bij Achmea in 2023 van slechts 1% lijkt dus erg mager. De éénmalige verhoging van 750 euro bruto en het éénmalige klimaatbudget kan dat verschil niet overbruggen.

Afweging Achmea
Achmea geeft aan de toegenomen eigen kosten (bijvoorbeeld schadeherstel en energie) niet te kunnen en willen doorbelasten aan de klanten. Om financieel gezond te blijven zou er daarom geen ruimte zijn om de cao open te breken en iets substantieels te doen als compensatie voor de toegenomen kosten van medewerkers. In plaats daarvan kiest Achmea voor een tegemoetkoming met ‘beperkt financieel voordeel’. Via de werkkostenregeling is er in 2022 nog ruimte om een aantal vergoedingen (persoonlijk keuzebudget (PKB) en ziektekostenverzekering) onbelast uit te keren (lees hier meer). Hier zijn voor Achmea zelf geen extra kosten aan verbonden. Deze tegemoetkoming komt dan ook niet ten laste van het economische resultaat (winst) van Achmea.

Einde verhaal?
Het lijkt er op dat voor Achmea de discussie hiermee is gesloten. Wij denken echter van niet. Achmea heeft al enige tijd geleden aangegeven het belangrijk te vinden dat medewerkers meer betrokken worden bij de totstandkoming van hun cao. De enquête aan het begin van de vorige cao onderhandelingen is een goed voorbeeld van medewerkersbetrokkenheid. Ook in de besprekingen over ‘de agenda van de toekomst’ heeft Achmea nogmaals benadrukt dit belangrijk te vinden.

Om deze goede ‘traditie’ een vervolg te geven willen we jullie daarom nu vragen aan te geven wat je vindt van de huidige tegemoetkoming van Achmea. Ben je tevreden of niet? En ben je het eens met de argumentatie van Achmea dat de klanten moeten worden ontzien, het resultaat op niveau moet blijven en dat daarom een niet marktconforme cao verhoging voor eigen medewerkers logisch is?

Het antwoord van de medewerkers op deze vraag stelt ons nog beter in staat om het gesprek met Achmea hierover goed te kunnen voeren. Nu, en anders als nog ‘openstaande rekening’ bij aanvang van de cao onderhandelingen eind 2023.

Enquête
Klik hier naar de korte (anonieme) enquête. Deze staat voor alle medewerkers open. Leden (ook van andere bonden) en niet leden. Deel dit bericht dus met al je collega’s. Immers, hoe meer reacties hoe representatiever de uitkomst.

Reageren kan tot en met woensdag 30 november.

Gerelateerde berichten

Achmea

Achmea: Nieuwe cao

Eind vorig jaar zijn de leden werkzaam bij Achmea geïnformeerd over het resultaat van de cao-onderhandelingen. In de afgelopen periode…

Word gratis lid