De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ABN AMRO-eindbod

01 september 2022
ABN AMRO

Op 29 en 31 augustus hebben we intensief overlegd om te komen tot een nieuwe cao. Wij zijn erg teleurgesteld dat dit niet is gelukt. In de avond van 31 augustus heeft de bank een eindbod gedaan. Dat betekent dat dit het is en dat de bank niet verder wil onderhandelen.

Word nu gratis lid van De Unie

Wat wilde De Unie
In een poging om eruit te komen hebben wij een voorstel gedaan:

  • Een cao voor de duur van 2 jaar, van 1 juli 2022 tot 1 juli 2024.
  • Per 1 juli 2022 een structurele verhoging van de lonen met een bedrag van € 1.500,- bruto (concreet betekent dit een structurele loonsverhoging per maand van € 125,-, ongeacht je salarisschaal) en een structurele loonsverhoging van 1,5%. Compensatie voor het feit dat er tot 1 januari 2023 geen pensioen kan worden opgebouwd over dit bedrag, conform het voorstel van de bank (maar een hoger bedrag, passend bij € 1.500,-).
  • Per 1 januari 2023 een structurele verhoging van de lonen met een bedrag van € 500,- en een structurele loonsverhoging van 3%.
  • Per 1 januari 2024 een structurele verhoging van de lonen met 3%.

Eindbod                                                                                                        
De bank voelde hier niets voor en kwam met haar laatste uiterste bod, een eindbod. De bank heeft een eindbod gedaan alleen op het onderwerp loon. Alle andere voorstellen van bonden waren niet bespreekbaar. Het eindbod is als volgt:

  • Een cao voor een periode van 2 jaar, van 1 juli 2022 tot 1 juli 2024.
  • Per 1 juli 2022 biedt de bank een structurele loonsverhoging in de vorm van een vast bedrag; dus voor iedereen, ongeacht je loonschaal, hetzelfde (gebaseerd op fulltime bruto salaris).
  • De bank biedt € 1.332,-. Je krijgt dat bedrag niet ineens. Met dit voorstel wordt je maandloon structureel verhoogd met € 111,- bruto (op fulltime basis). Omdat het salarissysteem het niet zo kan verwerken dat de verhoging van het loon in het tweede half jaar van 2022 pensioen dragend is, bouw je in 2022 over € 666,- (de helft van het vaste bedrag waarmee de bank de lonen wil verhogen) geen pensioen op. Om dat te compenseren betaalt de bank jou in 2022 een eenmalig bedrag van € 189,- bruto.
  • Per 1 juli 2023 biedt de bank een structurele loonsverhoging van 3%.

Breng je stem uit

We leggen dit eindbod ter stemming aan je voor. We zien dat de inflatie nog meer stijgt, de boodschappen duurder worden en de energierekening weer meer omhoog gaat. We hebben geprobeerd een middenweg te vinden met een tegenvoorstel. Maar helaas wilde de bank daar niet in mee gaan. En ruim 4100 medewerkers hebben hun handtekening onder de petitie gezet en dit eindbod doet daar geen recht aan. Wij vinden het eindbod onvoldoende. Je kunt hier het hele eindbod nalezen.

Het woord is nu aan de leden. Zij kunnen hun stem uitbrengen tot 15 september, 16.00 uur.

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht dan kun je mailen naar harma.pethke@unie.nl

Gerelateerde berichten

Word gratis lid