De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Rabobank: Verslag cao-overleg 22 februari 2022

25 februari 2022

Op 22 februari 2022 zijn de onderhandelingen over jouw cao van start gegaan.

Werk jij bij Rabobank? Word vandaag nog gratis lid van De Unie!

Agenda

Op de agenda hadden we de volgende onderwerpen:

  • Presentatie voorstellenbrieven
  • Toelichtende vragen stellen
  • Procesafspraken

Werk jij bij Rabobank? Word vandaag nog gratis lid van De Unie!

Voorstellenbrief De Unie

Onze voorstellenbrief was op zich duidelijk. Rabobank had maar twee vragen over de voorstellen van De Unie.

  1. De Rabobank wilde zeker weten dat De Unie 5,5% plus 1,5% salarisverhoging vraagt. Dat heb ik bevestigd en ik heb nogmaals benadrukt dat de leden na zoveel jaar koopkrachtverlies de hoge inflatie die de Rabobank zelf ook verwacht, gecompenseerd willen hebben. En dat de leden hier erg serieus over zijn.
  2. De Rabobank toonde zich verbaasd dat De Unie uitgaat van een fiscaal maximaal pensioen terwijl de huidige pensioenregeling niet fiscaal maximaal is. Het antwoord daarop is eenvoudig. Door de lage rente heeft De Unie moeten accepteren dat er niet een volledig pensioen kon worden opgebouwd. Dit werd onbetaalbaar. Nu we overgaan op een pensioensysteem dat minder afhankelijk is van de rente, is een volledig pensioen weer haalbaar. Dus wil De Unie dat de Rabobank en medewerkers weer een volledig pensioen kunnen opbouwen.

Werk jij bij Rabobank? Word vandaag nog gratis lid van De Unie!

Voorstellenbrief van Rabobank

De voorstellenbrief van de Rabobank roept bij De Unie heel wat vragen op.

  • De pensioenvoorstellen van de Rabobank vatten we op als een extreem laag openingsbod. In de SER hebben werkgeversorganisaties en vakorganisaties een pensioenakkoord gesloten. Daar waren zowel de Rabobank als De Unie vertegenwoordigd, het pensioenakkoord heeft berekend dat je voor een volledig pensioenopbouw een opbouwpremie van 30% nodig hebt. De 19% in het voorstel van jouw werkgever kunnen wij niet plaatsen.
  • Rabobank doet geen concreet voorstel voor de salarisverhoging. Ook na verzoeken van De Unie en aandringen van andere vakorganisaties kwam er helaas geen concreet salarisbod.
  • Onder het kopje Employee wellbeing geeft de Rabobank aan bereid te zijn een ouderschapsverlofregeling of een rouwverlofregeling af te kunnen spreken. Beide doelstellingen zijn positief voor de medewerkers.
  • Onder Growing a better world together geeft jouw werkgever wat opties om de reiskostenvergoeding te verbeteren.
  • Onder Future fit employability wordt een opening gegeven om afspraken te maken over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De Unie wil dit onderwerp graag tijdens de onderhandelingen verkennen met de Rabobank.

Werk jij bij Rabobank? Word vandaag nog gratis lid van De Unie!

Vervolg

Op 7 maart is het volgende overleg, we hebben dan het onderwerp Pensioen op de agenda staan. Op 10 maart is Pensioen weer het belangrijkste onderdeel van de onderhandelingen.

Contact

Heb je vragen over dit bericht, of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact met de belangenbehartiger Inge de Vries op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl of bel via nummer: 06-5252 2091.

Werk jij bij Rabobank? Word vandaag nog gratis lid van De Unie!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid