Pensioenwegwijzer

Wanneer je hebt gewerkt is er meestal pensioen opgebouwd. Een deel van je brutoloon is dan ingehouden voor later. Vaak viel je onder een bepaald pensioenfonds of een regeling bij een verzekeringsmaatschappij en was alles automatisch voor je geregeld. Tenminste, daar ging je wel van uit. Sta je op het punt om met pensioen te gaan? Of ben je al met pensioen, maar heb je nog vragen rondom jouw pensioen?  De helpdesk staat dan voor je klaar.

Onze pensioendeskundigen helpen je graag inzicht in je pensioen te geven. Ontvang je al pensioen en heb je een probleem met de uitvoeringsinstantie? Ook dan kun je terecht bij onze pensioendeskundigen.

De Unie en jouw belang

De Unie behartigt jouw belangen als gepensioneerde door vertegenwoordigd te zijn in diverse pensioenfondsbesturen.

 

Helpdesk pensioen

Voor vragen over pensioen neem je contact op met onze helpdesk. Deze is bereikbaar op telefoonnummer 0345 851 451. 

Je kunt je vraag ook online via dit formulier stellen en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Hoe kan de dekkingsgraad dalen of stijgen?

Een pensioenfonds heeft bezittingen (de beleggingen) en verplichtingen (de pensioenaanspraken). Wanneer de waarde van beide precies even groot is, is de dekkingsgraad 100%. Daalt de waarde van de bezittingen, dan zal de dekkingsgraad ook dalen. Stijgt de waarde, dan zal de dekkingsgraad mee stijgen. Aan de verplichtingenkant werkt het precies andersom; als de waarde van de verplichtingen stijgt dan daalt de dekkingsgraad en vice versa. De mate waarin de waarde van de op enig moment bestaande verplichtingen daalt of stijgt, hangt voornamelijk af van de rentestand. Aangezien pensioenfondsen de actuele marktrente moeten gebruiken om de verplichtingen te waarderen kan de waarde hiervan in korte tijd flink schommelen.