Pensioenwegwijzer

Wanneer je hebt gewerkt is er meestal pensioen opgebouwd. Een deel van je brutoloon is dan ingehouden voor later. Vaak viel je onder een bepaald pensioenfonds of een regeling bij een verzekeringsmaatschappij en was alles automatisch voor je geregeld. Tenminste, daar ging je wel van uit. Sta je op het punt om met pensioen te gaan? Of ben je al met pensioen, maar heb je nog vragen rondom jouw pensioen?  De helpdesk staat dan voor je klaar.

Onze pensioendeskundigen helpen je graag inzicht in je pensioen te geven. Ontvang je al pensioen en heb je een probleem met de uitvoeringsinstantie? Ook dan kun je terecht bij onze pensioendeskundigen.

De Unie en jouw belang

De Unie behartigt jouw belangen als gepensioneerde door vertegenwoordigd te zijn in diverse pensioenfondsbesturen.

 

Helpdesk pensioen

Voor vragen over pensioen neem je contact op met onze helpdesk. Deze is bereikbaar op telefoonnummer 0345 851 451. 

Je kunt je vraag ook online via dit formulier stellen en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Kan ik aanvullend sparen voor een hoger pensioen?

Je kunt op verschillende manieren sparen voor een aanvulling op je pensioen. Naast sparen op een bankrekening, is het ook mogelijk om fiscaal vriendelijk te sparen via een lijfrente-verzekering of lijfrente-sparen bij een bank (banksparen). 
In verband met de lage spaarrente kan aflossen van de hypotheek ook een goed alternatief vormen. Soms is het ook mogelijk om extra te sparen in de pensioenregeling via je werkgever. In hoeverre deze mogelijkheden kunnen worden benut, hangt af van de mogelijkheden die je pensioenregeling heeft en de ruimte die je van de Belastingdienst krijgt. Het is namelijk niet toegestaan om onbeperkt te sparen voor pensioen. Laat je daarom deskundig adviseren over je persoonlijke situatie.