Pensioenwegwijzer

Wanneer je hebt gewerkt is er meestal pensioen opgebouwd. Een deel van je brutoloon is dan ingehouden voor later. Vaak viel je onder een bepaald pensioenfonds of een regeling bij een verzekeringsmaatschappij en was alles automatisch voor je geregeld. Tenminste, daar ging je wel van uit. Sta je op het punt om met pensioen te gaan? Of ben je al met pensioen, maar heb je nog vragen rondom jouw pensioen?  De helpdesk staat dan voor je klaar.

Onze pensioendeskundigen helpen je graag inzicht in je pensioen te geven. Ontvang je al pensioen en heb je een probleem met de uitvoeringsinstantie? Ook dan kun je terecht bij onze pensioendeskundigen.

De Unie en jouw belang

De Unie behartigt jouw belangen als gepensioneerde door vertegenwoordigd te zijn in diverse pensioenfondsbesturen.

 

Helpdesk pensioen

Voor vragen over pensioen neem je contact op met onze helpdesk. Deze is bereikbaar op telefoonnummer 0345 851 451. 

Je kunt je vraag ook online via dit formulier stellen en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Wordt mijn pensioen automatisch aangepast aan de inflatie?

Nee, deze zogenaamde indexatie is bijna altijd voorwaardelijk. Je pensioen wordt dan verhoogd als de financiële middelen van het fonds dat toelaten. Bij veel pensioenfondsen is het de bedoeling dat het pensioen waardevast wordt gehouden. Het bedrag waar je jaarlijks recht op hebt, wordt dan aangepast aan de (prijs)inflatie. Er zijn ook pensioenfondsen die indexeren op basis van welvaartsvastheid. De pensioenuitkeringen worden dan aangepast aan de loonontwikkelingen in een bedrijf of bedrijfstak. Door de te lage dekkingsgraden hebben de meeste pensioenfondsen al enkele jaren geen verhogingen kunnen toekennen.