- Wat betekent het nieuwe stelsel voor mijn opgebouwde pensioen?
Doel van het Pensioenakkoord is om al opgebouwde en nog op te bouwen pensioenrechten bij elkaar te houden. Er wordt een standaard transitiepad voorgeschreven waarin bestaande rechten in beginsel worden omgezet naar het nieuwe stelsel. Dit wordt “invaren” genoemd. Invaren is echter geen automatisme.
Het bestuur van een pensioenfonds kan, na een verzoek van sociale partners, een beroepspensioenvereniging of de werkgever, besluiten om opgebouwde rechten in te varen in het nieuwe systeem. Als een bestuur wil afwijken van het standaard transitiepad door niet in te varen, moet het bestuur dit motiveren. Bijvoorbeeld omdat dit voor (een deel van) de belanghebbenden tot een onevenredig nadeel zou leiden.
- Kan het nieuwe stelsel voor mij nadelig zijn?
Ja. Dat hangt echter sterk af van je leeftijd, de inhoud van je pensioenregeling en of je van baan wisselt. Uitgangspunt van het Pensioenakkoord is, dat mensen er niet op achteruit gaan. Mocht dit toch het geval zijn, dan moet er adequate compensatie komen. Voor De Unie is dit een van de belangrijkste punten die nog goed geregeld moeten worden.
Bouw je pensioen op in een beschikbare premie-regeling? Dan behoud je je huidige oplopende premiestaffel. Voor werknemers ouder dan 45 wordt het echter ongunstig om van baan te veranderen. Mogelijk vinden op dit punt nog aanpassingen plaats.
- Hoe wordt een inschatting gemaakt van je pensioen?
Ieder jaar wordt bepaald:
- hoeveel geld er in je pensioenpot zit
- hoe de economie het naar verwachting de komende jaren gaat doen
- hoe oud mensen gemiddeld worden, want hoe langer mensen leven, hoe langer mensen pensioen krijgen
Het pensioenfonds rekent je pensioenpot elk jaar om naar een pensioen dat je kunt verwachten. Omdat het bedrag in je pot wisselt, gaat ook de uitkomst van die berekening elk jaar omhoog of omlaag. De inschatting van je pensioen schommelt dus ieder jaar.
- Hoe bouw ik pensioen op in het nieuwe stelsel?
Veel mensen hebben nu te maken met de zgn. doorsneesystematiek. Iedereen betaalt hetzelfde percentage van de pensioengrondslag aan premie en krijgt daarvoor hetzelfde percentage pensioenopbouw. Naarmate je ouder wordt stijgt echter de prijs van pensioen. Feitelijk is hierdoor sprake van subsidie van jong naar oud. Dit gaat veranderen.
Jongeren krijgen in het nieuwe systeem voor dezelfde premie meer pensioenopbouw, ouderen minder.
Je pensioen gaat verder meebewegen met de ontwikkeling van de economie. Harde toezeggingen zullen er niet meer zijn. Om grote uitschieters in uitkeringen van jaar tot jaar te voorkomen zullen zowel positieve als negatieve rendementen over meerdere jaren worden uitgesmeerd.
- Zijn de wijzigingen dan direct van kracht?
Nee, er zal nog veel moeten gebeuren om toepassing mogelijk te maken. Sociale partners moeten nieuwe afspraken maken over pensioenregelingen. Pensioenfondsen en verzekeraars moeten hun systemen aanpassen. Daarom is een overgangsperiode voorzien tot 1 januari 2026. Als partijen het erover eens zijn is het wel mogelijk om voor 2026 over te stappen op het nieuwe systeem.
- Wanneer gaat het pensioenakkoord in?
Minister Koolmees heeft een Hoofdlijnennotitie aan de Tweede Kamer gestuurd. De minister zal later wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer sturen om de wetgeving aan te passen. De beoogde ingangsdatum van de wetgeving is 1 januari 2022.
- Wat is de status van het pensioenakkoord?
Op 5 juni 2019 is een Pensioenakkoord gesloten tussen werkgevers, werknemers en het kabinet. Dit Pensioenakkoord moest op veel onderdelen nader worden uitgewerkt. De afspraken die recent zijn gemaakt zijn een uitwerking van de afspraken uit 2019. Echter ook nu zijn er nog veel zaken, die verder uitgewerkt moeten worden.
- Waarom moesten er nieuwe afspraken over pensioenen komen?
Verreweg de meeste mensen bouwen pensioen op in een systeem, dat gebaseerd is op harde toezeggingen op lange termijn. Als gevolg van de veranderde arbeidsmarkt, de al vele jaren dalende rente en het feit, dat we (gemiddeld) steeds langer leven zorgde ervoor, dat deze harde toezeggingen niet meer waargemaakt konden worden. Pensioen is steeds duurder geworden. Er moet steeds meer gespaard worden voor minder pensioenopbouw, niet of nauwelijks indexaties en zelfs verlagingen van pensioenen. De grens van wat mogelijk en acceptabel is, is bereikt.
- Wat betekent het nieuwe stelsel voor mijn opgebouwde pensioen?
- Kan het nieuwe stelsel voor mij nadelig zijn?
- Hoe wordt een inschatting gemaakt van je pensioen?
- Hoe bouw ik pensioen op in het nieuwe stelsel?
- Zijn de wijzigingen dan direct van kracht?
- Wanneer gaat het pensioenakkoord in?
- Wat is de status van het pensioenakkoord?
- Waarom moesten er nieuwe afspraken over pensioenen komen?