Tijdelijke versoepeling RVU-heffing
- Wat is een RVU?
- Wat is een RVU-heffing?
- Wat houdt de versoepeling van de RVU-heffing in?
- Wat is de ingangsdatum van de versoepeling?
- Wat zijn de voorwaarden voor de RVU-drempelvrijstelling?
Een RVU is een Regeling voor Vervroegde Uittreding die dient om de periode van ontslag tot aan de AOW-datum van een (ex)-werknemer te overbruggen.
Met het idee dat werknemers langer moeten doorwerken, stond de Belastingdienst een dergelijke RVU tot voor kort niet toe. Als de Belastingdienst oordeelde dat er sprake is van een RVU, werd de uitkering belast met een eindheffing van 52%.
De werkgever mag aan de werknemer tot een maximumbedrag, dat gelijk is aan de netto-AOW-uitkering, gedurende maximaal 3 jaar een vergoeding betalen om de periode tot de AOW-datum te overbruggen. Deze vergoeding wordt niet meer belast met een eindheffing van 52% maar met de reguliere heffing volgens de groene belastingtabel voor bijzondere beloningen. Deze regeling is tijdelijk en geldt onder de genoemde voorwaarden tot en met 31 december 2025.
De beoogde ingangsdatum van het wetsvoorstel was 1 januari 2021. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel echter pas aangenomen op 12 januari 2021. Daarmee was er op 1 januari 2021 nog geen RVU-drempelvrijstelling. Het wetsvoorstel kent wel terugwerkende kracht tot 1 januari 2021.