- Mijn werkgever heeft een toezegging gedaan om mijn contract te verlengen of uren uit te breiden. Mag hij hier nog op terugkomen?
Een toezegging of belofte geldt als een aanbod. Ben je akkoord gegaan met dit aanbod? Dan leidt dit in principe tot een nieuwe arbeidsovereenkomst. Hier mag je werkgever dus niet zomaar op terugkomen.
- Wat is het feitelijke loon?
Dit is het brutoloon zoals vermeld op de loonstrook.
- Is de vergoeding voor de bereikbaarheidsdienst inclusief gewerkte uren?
Als je tijdens de bereikbaarheidsdienst wordt gebeld en daadwerkelijk moet werken, dan dien je tevens de gewerkte uren uitbetaald te krijgen, eventueel tegen bijzondere uren wanneer dit van toepassing is. Dit geldt bijvoorbeeld bij werken op zondag als dat voor jou op dat moment geen werkdag is. De toeslag voor de bereikbaarheidsdienst kan bijvoorbeeld wel inclusief werktijd zijn als je tijdens deze dienst wordt gebeld en een gesprek voert van enkele minuten.
- Hoeveel kan ik in mijn functie verdienen?
In de wet is niet bepaald hoeveel jij moet verdienen als je een specifieke functie vervult. Indien er een cao van toepassing is, dient jouw werkgever zich te houden aan de functie-indeling en bijbehorende loonschalen van de betreffende cao. Is geen cao van toepassing? Dan kun je in principe met je werkgever onderhandelen over de hoogte van je loon. Deze zogeheten loononderhandeling komt van twee kanten. Jij als werknemer hebt natuurlijk je eisen en wensen, maar die heeft jouw werkgever ook. Het enige wat jouw (potentiële) werkgever in acht moet houden, is het wettelijk minimumloon (WML).
- Wat is het wettelijk minimumloon?
Om onderbetaling tegen te gaan, is in de wet opgenomen dat je als werknemer een wettelijk minimumloon, op basis van je leeftijd, hoort te ontvangen. Dit staat verder los van je functie en ervaring. Het Wettelijk Minimumloon (WML) is het brutoloon dat werknemers in de leeftijd van minimaal 21 jaar moeten verdienen. Voor werknemers in de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar zijn de wettelijke minimumjeugdlonen van toepassing. Twee keer per jaar, per januari en per juli, worden deze lonen aangepast.
- Heb ik tijdens mijn pauze recht op doorbetaling van mijn loon?
Nee. In principe heb je in pauzes geen recht op loon. Je bent immers niet aan het werk. Er is in de Arbeidstijdenwet dan ook niets opgenomen over doorbetaling tijdens pauzes.
- Heb ik recht op doorbetaling van mijn loon als ik op een feestdag niet werk?
In tegenstelling tot hetgeen vaak wordt verwacht, is er geen wettelijke regeling voor werknemers dat feestdagen vrije dagen zouden zijn. In je arbeidsovereenkomst, cao of personeelsgids kun je nagaan of je vrij bent op een feestdag en tegen welke voorwaarden je loon krijgt doorbetaald. Of je loon wordt doorbetaald tijdens feestdagen hangt dus van jouw situatie af.