Zoeken
 

Collectieve belangenbehartiging

Veel werknemers in Nederland vallen onder een cao. Dit kan een cao zijn op branche- of bedrijfsniveau. Voorbeelden van branchecao’s zijn de cao metalektro en de cao kinderopvang. Voorbeelden van bedrijven met een eigen cao zijn de Rabobank en KLM.

Val je onder een cao dan bepaalt deze in grote mate je arbeidsvoorwaarden. De Unie onderhandelt bij ruim 300 cao’s namens haar leden over de inhoud hiervan. Deze onderhandelingen worden gedaan door de collectieve belangenbehartigers. Vaak worden zij daarbij ondersteund door betrokken kaderleden.

Wil je weten of jij onder een cao valt of wil je weten wie de belangenbehartiger is die namens jou de onderhandelingen uitvoert? Kijk dan onder branches en bedrijven voor meer informatie. Hier vind je ook de namen van de kaderleden die binnen jouw bedrijf actief zijn. Staat je branche of bedrijf niet op onze site? Neem dan contact op via het reactieformulier of bel met (0345) 851 851 (ma. t/m vrij. van 8.30 tot 17.00 uur).

Jouw belangen bij organisatieveranderingen

Bedrijven zijn tegenwoordig altijd in beweging. Reorganisaties, fusies en outsourcingen zijn aan de orde van de dag. De Unie behartigt de belangen van haar leden in deze situaties door bijvoorbeeld sociale plannen af te sluiten. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat je begeleid wordt naar ander werk wanneer je eigen functie komt te vervallen.

Net als bij de cao-onderhandelingen behartigt de collectieve belangenbehartiger jouw belangen binnen je bedrijf. Vaak heeft hij daarbij de steun van kaderleden. Kijk onder bedrijven om te zien welke belangenbehartiger de Unieleden binnen jouw bedrijf vertegenwoordigt en welke kaderleden binnen jouw bedrijf actief zijn. Staat je bedrijf niet in deze lijst? Neem dan contact op via ons reactieformulier of bel met (0345) 851 851 (ma. t/m vrij. van 8.30 tot 17.00 uur).

Stel jouw vraag via de chat

Denk je dat je juridische hulp nodig hebt? Of wil je advies over een kwestie? 

Je kunt met ons chatten van 8.00 tot 18.00 uur.