De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Zorgverzekeraars: pensioen

In dit bericht informeer ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts,  je over de ontwikkelingen op het gebied van pensioenen en wat we hier mee doen in de overleggen met de werkgevers en het pensioenfonds voor de Zorgverzekeraars.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Pensioenwet

Het Kabinet heeft recent nieuwe pensioenwetgeving bekend gemaakt. De vakcentrale VCP (waar De Unie bij is aangesloten) heeft er een eerste reactie op gegeven https://www.vcp.nl/nieuwe-pensioenwet-fundament-is-gelegd/. De nieuwe wet vult de eerdere pensioenwet aan met concrete uitwerkingen van de twee pensioencontracten. Het wetsvoorstel wordt later dit jaar behandeld in de 2e en daarna 1e Kamer met de bedoeling om de wet op 1 januari 2023 in te laten gaan. Vanaf die datum kunnen cao-partijen overstappen naar één van de twee pensioencontracten. Of dit lukt, hangt niet alleen af van de politiek maar ook van de pensioenuitvoerders. Zij moeten de nieuwe wetgeving in hun systemen zetten om de keuzes van sociale partners uit te kunnen voeren.

Pensioenoverleg

In het kader van de pensioenwetgeving zijn vakorganisaties, werkgevers en pensioenfonds SBZ een tripartite werkgroep gestart. In dit overleg delen we informatie met elkaar en stemmen we af over de toekomstige overgang naar een solidaire of flexibele pensioenregeling. SBZ geeft ons informatie over de verschillende soorten deelnemers, maakt (maatmens)berekeningen en ontwikkelt scenario’s.

Voor cao-partijen is het belangrijk dat de nieuwe pensioenwetgeving rond is voordat we de keuzes maken over onder andere het pensioencontract, overzetten van reeds opgebouwde pensioenrechten in het nieuwe contract, het nabestaandenpensioen en een overgangscompensatie. We mikken daarom een beetje op een invoeringsdatum van 1 januari 2025 of zoveel eerder of later als nodig is.

Nu is het zo dat ZN niet de enige partij is die bij SBZ is aangesloten en er over gaat. SBZ is een ‘open’ pensioenfonds waar meerdere werkgevers bij zijn aangesloten. ZN is dan wel de grootste partij maar Univé en VGZ zijn ook grote aangesloten werkgevers die voor dezelfde keuzes staan. Daarom is er ook onderlinge afstemming zodat we een gezamenlijk beeld vormen over bijvoorbeeld het tijdpad, type pensioencontract en dergelijke.

Pensioeninformatie

Vakorganisaties, werkgevers en de overheid hebben een website gemaakt om informatie te geven aan werknemer en werkgevers over pensioen. Je kunt alles vinden over het wetgevingsproces, beide pensioencontracten en vragen en antwoorden op https://www.werkenaanonspensioen.nl/.

Ben je benieuwd naar jouw huidige pensioen? Dan kan je meer informatie vinden via de site van het pensioenfonds https://www.sbzpensioen.nl/. Als je vragen hebt over jouw pensioen, dan kan je deze stellen via https://www.sbzpensioen.nl/contact.

Contact

Als je vragen hebt over deze nieuwsbrief en/of je me wilt spreken, dan ben ik te bereiken via 06-5252 2074 of emanuel.geurts@unie.nl. Heb je een individuele casus of behoefte aan (juridisch) advies, neem dan contact op met ons service center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963.

 

Afdrukken