De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Woondiensten: Cao-onderhandelingen

03 december 2021

Op woensdag 1 december hebben wij de vierde ronde onderhandelingen gehad voor een nieuwe cao Woondiensten per 1 januari 2022. In deze nieuwsbrief een toelichting met wat ‘kleur’ van mij op een aantal punten en de belangrijke vraag wat jij er van vindt?

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Loon
Werkgevers hebben een verbeterd ‘marktconform’ loonbod gedaan voor een tweejarige cao. Ze bieden je een structurele loonsverhoging aan per 1 juli 2022 van 1,65% (was 1,5%) en een structurele loonsverhoging per 1 juli 2023 van 1,65% (was 1,5%). Als wij dit afzetten tegen een inflatie van 3,4% (CBS CPI), een aanpassingsbedrag dat in mindering wordt gebracht bij veel medewerkers en een stijging van 3,35% per 1 januari 2022 voor de corporatiebestuurders, dan gaan we er zo niet uitkomen. Vandaar dat wij onze looninzet voor hooguit een jaar voorlopig maar eens even vasthouden tot er écht door werkgevers wordt bewogen.

Verder willen werkgevers de instroom van jongeren bevorderen door de instapsalarissen met 9% te verlagen en de nieuwe instapbedragen voor vijf jaar bevriezen. Vakorganisaties denken dat in deze krappe arbeidsmarkt werkgevers blij mogen zijn áls er jongeren in de sector stappen en gaan niet mee met dit voorstel. Het lijkt trouwens wel of werkgevers terug willen naar de aanloopschalen die in 2018 waren afgeschaft.

Een ander voorstel van werkgevers is de verlaging van de waarnemingstoeslag. Werkgevers stellen voor om op corporatieniveau de hoogte te laten bepalen om zo de mobiliteit van de medewerkers te bevorderen. Wij zien niet hoe dit positie van medewerkers verbetert en gaan niet mee in dit voorstel.

Generatiepact
Werkgevers koppelen het doorzetten van het generatiepact per 1 januari 2022 aan hun voorstel voor het verlagen van de instapsalarissen van jongeren. Als wij hun voorstel niet steunen, dan gaat de verlenging van het generatiepact ook niet door. En wij mogen kiezen. Vakorganisaties kijken naar de belangen van alle (groepen) medewerkers en werken niet mee aan deze vorm van ‘chantage’. Wij stellen voor om het generatiepact te verlengen en een keuze toe te voegen van 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw. Wij denken dat deze optie het makkelijker maakt om het werk van de deelnemers aan te passen én zo echte banen voor jongeren te maken.

Overige punten
Een regeling voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken met een rol voor directie én OR over arbeidsomstandigheden, werkpatronen, faciliteiten en vergoeding, gaat er wel komen.  

  • Over enkele verlofregelingen (feestdag ruilen, recht op onbetaald verlof, verlofsparen en aanvulling op geboorteverlof) is draagvlak bij werkgevers en vakorganisaties.
  • Beide partijen willen de regeling PAWW (3e jaar WW) met vijf jaar verlengen.
  • Het opnemen van ILOP-budget voor de komende drie jaar willen partijen mogelijk maken.

Reactie gevraagd

Ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, ben benieuwd wat jij vindt van de werkgeversvoorstellen. Mail me via emanuel.geurts@unie.nl of bel me via 06-5252 2074. Dan neem ik jouw reactie weer mee naar de laatste onderhandelingsronde.

Vervolg

De laatste cao-ronde staat gepland op woensdag 15 december. Het gaat spannend worden of we het dan gaan redden om vóór 1 januari 2022 een nieuwe set van afspraken te realiseren.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Woondiensten: Akkoord transitieplan

De Unie-leden hebben gestemd over het transitieplan welke De Unie positief had voorgelegd. Wij zijn verheugd met de redelijk hoge respons,…

Word gratis lid