Zoeken
Je bent hier: Nieuws & Opinie > Actueel nieuws
 
Actueel Nieuws
Voor de tweede keer is er gesproken over een nieuwe cao voor jou en jouw collega’s, maar niet over de lonen. Dat is namelijk een onderdeel van de mantel-cao. Nu hebben we het vooral gehad over zaken als duurzame inzetbaarheid en de modernisering van de cao. Dit zijn tevens de enige werkgeversvoorstellen. De Unie wil het er hier ook wel over hebben. De vakbonden hebben daarnaast nog diverse andere voorstellen gedaan. Over een aantal zaken hebben we duidelijkheid, maar op veel belangrijke punten hebben we nu nog meer vragen, dan dat er antwoorden zijn.


Leeft duurzame inzetbaarheid op de werkvloer?


In de cao proberen we goede afspraken te maken over duurzame inzetbaarheid. Ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en binnen de bedrijven vragen daarom. Bijvoorbeeld het tot steeds latere leeftijd moeten blijven doorwerken. Om die afspraken ook voor jou van waarde te laten zijn, moet jij wel kunnen begrijpen waar het over gaat en waarom er daarbij van jou een actieve rol wordt gevraagd. Bij een aantal bedrijven is daartoe al de start gemaakt met “Expeditie Fit”. Dit gaat hierover. Het werkgeversvoorstel is nu om dit bij werknemers nog beter onder de aandacht te gaan brengen. Dit zijn wij wel met ze eens, maar over op welke manier en hoeveel dit dan mag gaan kosten, is nog geen duidelijkheid.

 

Modernisering van de cao


Over zaken als inroostering, werktijden en toeslagen willen werkgevers met ons van gedachten gaan wisselen. Een soort werkafspraak voor gedurende de looptijd van de nieuwe cao. Hoe kunnen we de cao eenvoudiger maken en beter laten aansluiten op huidige behoeften? Wij hebben werkgevers gevraagd om voor het proces met een concreet plan van aanpak te komen.

De Unie wil overigens deze discussie wel aangaan. Want … het biedt ook kansen op verbeteringen! Daarbij willen we ‘mensen van de vloer’ nauw betrekken. Of je nou wel of geen lid bent van De Unie, laat ons weten als je interesse hebt. Dit kan door het invullen van deze korte vragenlijst. Er zijn al diverse mensen die hebben gereageerd, maar we hopen op nog meer reacties.


Waar we al wel afspraken over kunnen maken

De onderhandelingen hebben tot op heden al wel wat opgeleverd. Er zijn afspraken over de financiële foto en de mantelzorghelpdesk. Beide zijn voorstellen van De Unie. Verder gaan cao-partijen een manier zoeken om alle werknemers meer actief bij de cao te betrekken. Er is een afspraak over de verlenging van de mantel WIA-verzekering. Dit laatste gaat over langdurige arbeidsongeschiktheid. Het 3e jaar WW verzekeren is een onderwerp dat nu eindelijk concreter gaat worden. Hier komen we binnenkort op terug.

Waarover (nog) geen afspraken

Voorstellen van de vakbonden over een individueel scholingsbudget, extra vakbondsfaciliteiten voor kaderleden, internationale collegialiteit, verbetering van de bestaande 80-90-100 regeling en vaderschapsverlof zijn door de werkgevers afgewezen. Over een aantal van die onderwerpen zijn we van onze kant nog niet uitgepraat.

Link met de loonafspraak

Met nadruk hebben we naar werkgevers uitgesproken dat we de uiteindelijke uitkomsten van deze onderhandelingen en die over de raam-cao als een geheel zien. Zo zullen we de uitkomst ook aan jou gaan voorleggen, dus met het uiteindelijke loonbod vanuit de mantel-cao.

Jouw mening?

Reageren kan per e-mail aan Ed lecomte  of bel 06-52522045.

Op maandag 16 oktober 2017 praten de cao-partijen weer verder over de cao Groothandel in Levensmiddelen.


Informatie


Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Groothandel in levensmiddelen
Geplaatst in: Actueel Nieuws

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst; plaats er een.

Wil je reageren op nieuwsberichten? Log dan eerst in.
Nog geen account? Registreer je dan hier..

Bol.com actie

Ieder nieuw lid levert jou korting op bij Bol.com!

Unie word lid

Ben je zelf lid van De Unie en maak je een collega, familielid of vriend(in) ook lid? Dan ontvang je een kortingsbon van Bol.com ter waarde van € 12,50.

Het nieuwe lid dient zichzelf aan te melden. Nadat het nieuwe lid jouw gegevens heeft ingevuld ontvang je automatisch bericht.