Zoeken
Je bent hier: Nieuws & Opinie > Actueel nieuws
 
Actueel Nieuws
Afwijzen bod Kraft Heinz werkt door in jouw cao

Op maandag 4 september 2017 heeft het eerste cao-overleg plaatsgevonden tussen De Unie, Unilever en de overige vakorganisaties. In dit overleg zijn de eigen voorstellen toegelicht en de aanvullende vragen over en weer beantwoord. In dit bericht vind je een samenvatting van de voorstellen van Unilever, ons standpunt en een uitleg van de gevolgen van dit proces.

Looptijd cao

Unilever heeft behoefte aan een kortlopende cao van 1 jaar (tot 1 mei 2018). Dit vanwege de in de komende tijd de te verwachte wijzigingen binnen de organisatie.
De Unie is juist om die reden voorstander van een tweejarige cao. De cao is op 1 mei 2017 afgelopen. Als we een cao van een jaar afsluiten, betekent dit dat wij over pakweg 5/6 maanden opnieuw moeten gaan onderhandelen. Er lopen nog allerlei processen rondom Duurzame Inzetbaarheid en de aangekondigde verkoop van onderdelen van de organisatie. Deze ontwikkelingen brengen de nodige onrust met zich mee. Door een cao voor 2 jaar af te spreken kopen wij rust in. 

Duurzame inzetbaarheid

De plannen van Unilever voor Duurzame Inzetbaarheid gaan uit van investeren in gezonde, competente en gemotiveerde medewerkers, zodat zij inzetbaar zijn in de verschillende fases van hun loopbaan. In het vorige cao-traject zijn er afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Deze afspraken zijn nog niet nagekomen. Unilever wil hier alsnog mee aan de slag gaan. Unilever koppelt duurzame inzetbaarheid echter wel aan haar wens om een Sociale Begeleiding Regeling (SBR) met ons af te spreken. Een SBR zou in de toekomst, als basis sociaal plan, worden toegekend aan medewerkers (WL I en II) bij kleinere of grotere ingrepen in de organisatie. 

De Unie is eveneens een voorstander van een grondig en gedragen beleid omtrent Duurzame Inzetbaarheid. Echter, of dit gekoppeld moet zijn aan SBR moeten nog worden bezien.
 

Koopkracht en loon

Unilever stelt voor om de geldende salarissen te verhogen met 1,3%. Dit percentage is gelijk aan de huidige inflatie. Het moment waarop deze verhoging zal ingaan, maakt Unilever afhankelijk van de rest van de afspraken. Dus niet per se met ingang van 1 mei 2017. Als onderbouwing van dit bod geeft Unilever aan dat alle budgetten onder druk staan. Dit komt volgens ons ook door de gevolgen van het afwijzen van het bod van Kraft Heinz door Unilever.

De Unie vindt het openingsbod, ook in combinatie met de andere voorstellen van Unilever, absoluut onvoldoende. Immers, hiermee wordt alleen de inflatie gedekt. Jouw koopkracht gaat er niet op vooruit. Hiermee negeert Unilever de extreem hoge inzet van jou en jouw collega’s in de afgelopen maanden en jaren, in zeer moeilijk omstandigheden. Ook negeert Unilever de mening en adviezen van tal van economen, en zelfs die van De Nederlandsche Bank. Het is nu tijd voor loonsverhogingen die de koopkrachtschade repareert die in de afgelopen jaren is ontstaan. 
 

En nu?

Op 4 september 2017 is niet verder onderhandeld. Wij hebben bovenstaande punten aan Unilever laten weten. Op 11 oktober en 3 november 2017 praten we verder. Uiteraard houden wij jou op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Vragen?

Heb jij naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen, opmerkingen en suggesties? Neem dan contact op met Rob Verseput of met Marco Vallebella of bel 06-52522082. 


Informatie


Bedrijf: Unilever
Sectoren: Industrie en Handel
Geplaatst in: Actueel Nieuws

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst; plaats er een.

Wil je reageren op nieuwsberichten? Log dan eerst in.
Nog geen account? Registreer je dan hier..

Bol.com actie

Ieder nieuw lid levert jou korting op bij Bol.com!

Unie word lid

Ben je zelf lid van De Unie en maak je een collega, familielid of vriend(in) ook lid? Dan ontvang je een kortingsbon van Bol.com ter waarde van € 12,50.

Het nieuwe lid dient zichzelf aan te melden. Nadat het nieuwe lid jouw gegevens heeft ingevuld ontvang je automatisch bericht.