Zoeken
Je bent hier: Nieuws & Opinie > Actueel nieuws
 
Actueel Nieuws
De cao-onderhandelingen in de levensmiddelen branche zijn in aantocht

Het is een jaar geleden dat de eerste Cao Foodservice en de Groothandel in Levensmiddelen werd afgesproken, de zogeheten mantel-cao. Met in het verlengde daarvan de ‘normale’ Cao Groothandel in Levensmiddelen. Op 1 juli 2017 lopen de beide cao’s af. Er is nog geen datum vastgesteld, maar binnenkort zit De Unie weer met de werkgevers aan tafel voor het maken van de nieuwe afspraken. Samen met jou moeten we bepalen wat we in die beide cao-trajecten willen gaan voorstellen.

Wat is ook alweer die mantel-cao?

De mantel-cao wordt afgesproken voor alle bedrijven die vallen onder cao Groothandel in Levensmiddelen (GiL) of de cao Groothandel in Horeca-Producten (GHP). Voor de beide cao’s worden hierin dezelfde afspraken gemaakt, de looptijd (de duur van de cao), de werkingssfeer (welke bedrijven er onder de raam-cao vallen), het pensioen en de loonvorming. Het is de bedoeling dat geleidelijk aan er steeds meer andere cao-onderwerpen gaan verschuiven naar de raam-cao. Maar de vraag is wel of dit ook nu al zal gaan gebeuren? Daarover moeten alle partijen het eerst eens zijn.

Op weg naar een moderne Cao Groothandel in Levensmiddelen

De cao-partijen hebben bij de vorige onderhandelingen besloten dat er een verbeterde cao moet komen. Dat is ook hard nodig! Want op meerdere onderdelen sluit de huidige cao onvoldoende aan op de dagelijkse praktijk. Overigens zijn we met dit proces nog druk aan de slag. Duurzame inzetbaarheid moet (als het goed is) voor jou al een bekend project zijn? En zaken als werktijden en flexibiliteit zullen ook op zo’n manier aan de orde gaan komen. Dit vraagt echter om grote zorgvuldigheid. In het komende cao-jaar blijven we dit werk voortzetten. Wat resteert er dan nog om in de komende cao-onderhandelingen aan werkgevers voor te stellen?

Wat kunnen we verbeteren?

In het arbeidsvoorwaardenbeleid van De Unie voor het jaar 2017 staan meerdere zaken die leiden tot een meer moderne cao. Download hier de Perspectiefnota 2017 van De Unie. Voor de meeste genoemde onderwerpen geldt dat de cao-partijen al druk aan de werk zijn om dit te waar te maken. Enkele voorbeelden daarvan zijn mantelzorg, vitaliteit, loopbaanscan en de financiële scan. Maar natuurlijk zijn er altijd zaken die (nog) beter kunnen. En dat geldt natuurlijk niet alleen maar voor de zaken die De Unie in haar algemene beleid heeft opgeschreven. Misschien heb jij wel een heel goed idee voor ons?

Wat wil jij dat er geregeld gaat worden?

De loonvraag heeft logischerwijs onze aandacht. Maar het gaat ons hier vooral over de andere zaken die voor jou het werken in deze branche aantrekkelijker maken en kunnen houden. Vrije tijd, scholing, werktijden en andere faciliteiten? Laat het ons weten.

Jouw reactie

Graag zien wij de reactie van onze leden vóór 13 mei 2017 tegemoet. Naar ons reageren kan heel gemakkelijk, per e-mail. Zet er dan wel bij dat het over de GiL-cao gaat. 

Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Ed Lecomte


Informatie


Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Groothandel in levensmiddelen
Geplaatst in: Actueel Nieuws

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst; plaats er een.

Wil je reageren op nieuwsberichten? Log dan eerst in.
Nog geen account? Registreer je dan hier..

Bol.com actie

Ieder nieuw lid levert jou korting op bij Bol.com!

Unie word lid

Ben je zelf lid van De Unie en maak je een collega, familielid of vriend(in) ook lid? Dan ontvang je een kortingsbon van Bol.com ter waarde van € 12,50.

Het nieuwe lid dient zichzelf aan te melden. Nadat het nieuwe lid jouw gegevens heeft ingevuld ontvang je automatisch bericht.