Zoeken
Je bent hier: Nieuws & Opinie > Actueel nieuws
 
Actueel Nieuws
Unie-voorzitter Reinier Castelein: “Het land lijkt redeloos, radeloos en reddeloos”
“Aan de vooravond van de verkiezingen lijkt het land wel redeloos, radeloos en reddeloos”. Dat zegt Reinier Castelein van vakbond De Unie naar aanleiding van een onderzoek onder middelbaar en hoger opgeleide werkenden. Een ruime meerderheid noemt onze politici elitair, oneerlijk en onbetrouwbaar, zo blijkt uit het onderzoek van De Unie.
 
De middelbaar en hoogopgeleide werkenden maken zich grote zorgen over de toekomst van hun kinderen, hun pensioen, normen en waarden, de gezondheidszorg, de oplopende zorgkosten en de zorg voor ouderen. Ondanks dat dit geen klassieke PVV zorgen zijn is de PVV het populairst onder hoger opgeleiden.
 
De Unie ondervroeg bijna 4000 personen, zowel leden als niet-leden. Het opleidingsniveau varieert daarbij van het mbo tot wetenschappelijk en postdoctoraal onderwijs.
 
“De mantra dat de PVV de boze laagopgeleide witte man aantrekt is met dit onderzoek definitief doorbroken”, zegt Castelein.  ,,Waar de populariteit van de PVV vooral in verband wordt gebracht met anti Islam gevoelens, laten deze resultaten een andere oorzaak zien die mogelijk voortkomt uit de afkeer van de huidige politieke elite”, aldus Castelein.
 
De voorzitter van De Unie is niet verbaasd over de uitkomsten. Hij constateert al langer dat het de huidige politiek ontbreekt om met een verbindend verhaal te komen. “We durven elkaar de hand niet meer te reiken. We zien Asscher campagne voeren tegen Wilders, terwijl Pechtold en Klaver het aan de stok hebben met de Amerikaanse president Trump. Politici zijn overal tegen en allemaal boos. Onze politici hebben geen verhaal dat werkend Nederland weet te raken.”
 
Meer dan de helft van de middelbaar- en hoger opgeleiden wil meer betrokkenheid bij de politiek, bijvoorbeeld via referenda en online polls. “Politici nemen de afgelopen jaren steeds vaker zonder expliciet mandaat verregaande maatregelen. Denk aan het ontslagrecht, de hypotheekrenteaftrek en de Europese besluitvorming. Als dit zo doorgaat verdwijnt het maatschappelijk draagvlak voor ons politieke bestel.”
 
“Er heerst een enorme onvrede, ook onder middelbaar- en hoger opgeleid personeel. Het vertrouwen in de politiek is laag, de politiek is elitair en staat op afstand. Nog even en het land is redeloos, radeloos en reddeloos.”, zegt Castelein.

 

Het onderzoek is hier te downloaden


InformatieReacties

# B.A.M. Venhoven
zaterdag 11 februari 2017 13:53
Ik schaam mij voor mijn vakbond dat ze met een rammelend onderzoek de publiciteit gezocht hebben. zie bijvoorbeeld: http://stukroodvlees.nl/rammelende-studie-naar-opleidingsniveau-en-pvv-steun-vindt-helaas-gretig-aftrek
Wil je reageren op nieuwsberichten? Log dan eerst in.
Nog geen account? Registreer je dan hier..

Bol.com actie

Ieder nieuw lid levert jou korting op bij Bol.com!

Unie word lid

Ben je zelf lid van De Unie en maak je een collega, familielid of vriend(in) ook lid? Dan ontvang je een kortingsbon van Bol.com ter waarde van € 12,50.

Het nieuwe lid dient zichzelf aan te melden. Nadat het nieuwe lid jouw gegevens heeft ingevuld ontvang je automatisch bericht.