6 juni 2018

Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar, wat kan dit voor jou betekenen?

Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar, wat kan dit voor jou betekenen?

De pensioenverzekeraars en de pensioenfondsen hebben per 2018 de pensioenrichtleeftijd verhoogd. Dat wil niet zeggen dat je pas met je 68ste met pensioen kan. Bij de meeste pensioenuitvoerders kan je vervroegd, vóór de pensioenrichtleeftijd van 68 wel met pensioen maar het gevolg is dan wel dat je niet het voor jou maximale pensioen opbouwt. De overheid gaat ervan uit dat jouw pensioen, inclusief je AOW, 75% van het gemiddelde door jou verdiende inkomen bedraagt. Ga je nu voor je 68ste met pensioen dan valt jouw pensioen dus lager uit.

Je werkgever is niet verplicht om de pensioenleefttijd naar 68 jaar te verhogen. Gevolg voor jou is dan wel dat als je werkgever dit niet doet je minder pensioen opbouwt en je pensioen lager uitvalt. Het gevolg zou kunnen zijn dat er een gat ontstaat tussen je pensioenleeftijd volgens de pensioenregeling van 68 jaar en de ingangsdatum AOW. Deze bedroeg in 2017: 65 jaar en 9 maanden. Als je op je AOW-leeftijd met pensioen zou gaan, kan het zijn dat je zelf een periode financieel moet overbruggen.

Zelf berekenen

Je individuele AOW-datum kan je berekenen op: https://www.svb.nl/int/nl/aow/wat_is_de_aow/wanneer_aow/

Pensioen plannen

Het wordt er dus niet overzichtelijker op om jouw pensioen te plannen. De AOW datum loopt niet meer gelijk met pensioenrichtleeftijd, maar ook doordat de verhoging van de pensioenleeftijd ertoe kan leiden dat je verschillende pensioenpotjes hebt. Namelijk een pensioenpotje waarin pensioen is opgebouwd met als pensioenleeftijd 65 jaar, een pot die  uitgaat van 67 en vanaf 2018 dus een pot die uitgaat van 68 jaar.

Door de verschillende pensioenleeftijden, is het mogelijk dat je een bepaalde periode financieel moet overbruggen. Veel mensen kiezen ervoor om alle “pensioenpotjes” op hetzelfde moment te laten ingaan, meestal op de individuele AOW-datum. Dat kan dus betekenen, dat je een deel van jouw pensioen uitstelt en een ander deel vervroegt. Het is daarom belangrijk om tijdig na te denken over het laten ingaan van je pensioen en de financiële gevolgen te laten berekenen. Je Pensioenfonds kan deze berekening voor je maken.

Een overzicht van jouw opgebouwde pensioen kan je vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Vragen?

Heb je nog vragen dan horen wij dat graag van je. Je kunt ons bereiken via 0345 - 851 963 of per e-mailadres sc@unie.nl.

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Nieuws