Zoeken
Je bent hier: Over Ons > Kringen > Midden-Nederland
 

Kring Midden Nederland

Verslag excursie Maasvlakte 2 – een nieuwe haven in zee
Uitstapje een zonovergoten succes

 


Vrijdag 17 april brachten we met een gezelschap van ruim 30 mensen een bezoek aan Maasvlakte 2. 

Op deze prachtige frisse voorjaarsdag  vertrok de bus om 8:45 uur uit Amersfoort en tegen 10:45 uur arriveerden we bij Futureland – het informatiecentrum van het nieuwe havengebied, waar alles te vinden is over het opspuiten van zand, het bouwen van kademuren, de aanleg van infrastructuur en het uitdiepen van de havenbekkens.

Na een lekkere kop koffie (mèt roomboterkoekje) gaf gids Hans een boeiende presentatie over de aanleg van Maasvlakte 2, die in 2008 is gestart. Met behulp van beeld bracht hij in vlot tempo de verschillende fases van het project in beeld.  Volgens plan is Maasvlakte 2 in 2033 volledig in gebruik.

Daarna konden we het allemaal zelf gaan bekijken: met de bus en Hans als gids reden we dit nieuwe stukje Nederland van zo’n 2.000 hectare groot rond (bijna net zo groot als Schiphol). Containeropslag, distributie en chemische industrie krijgen op Maasvlakte 2 alle ruimte. De nieuwe haven is 20 meter diep. Hierdoor kunnen ook de allergrootste schepen (met meer dan 19.000 containers per schip) dag en nacht terecht.

Onderweg passeerden we de verschillende containerterminals met automatische kranen en automatisch geleide voertuigen. Ook zagen we de opslagcontainers met de strategische olievoorraad van Nederland, en de Pioneering Spirit – een offshore krachtpatser, want dit schip kan als enige ter wereld een heel booreiland in één keer optillen.

Na een uitstekend verzorgde lunch, met soep, sandwiches, wraps, vers gesneden fruit, koffie/thee/melk en jus d’orange hadden we even vrije tijd om het informatiecentrum zelf te bekijken. Vervolgens wachtte de boot, de Henry Hudson, die ons in een ruim een uur durende tocht tot dichtbij de lossende schepen en terminals bracht.

Daarna was het tijd om terug te keren. Eind van de middag waren we weer terug in Amersfoort, een geweldige ervaring rijker.

 

Zelf FutureLand en Maasvlakte 2 bezoeken? Het is heel geschikt voor een dagje uit, voor groot én klein. Er is van alles te doen en te zien:  www.futureland.nl


Klik op de afbeelding voor enkele foto's.

 

Contact

Wil je een bestuurslid een e-mail sturen? Klik dan op zijn/haar naam.

Voorzitter:
  F.E. Kannegieter
Tel: 033 - 245 31 87

Secretaris:
B.J.A.P. van Eijsden
Tel: 033 - 494 26 66

Penningmeester:
Pieter van den Hengel
Tel: 033 - 480 17 52

Lid:
Joke van Riessen

Lid: Michiel van Meurs
Tel: 033 - 257 18 80

Lid:
W. Mesu
Tel: 036 - 532 54 61

Lid:
J.J. Waverijn
Tel: 06 - 55 75 88 66