Verplichting & Ontspanning

Verplicht ontspannen

De derde levensfase wordt, zo heeft onderzoek uitgewezen, door velen als de gelukkigste levensfase ervaren. Er is geen spanningsveld meer tussen werk en privé en er is genoeg te doen. Drukker dan ooit! Is een veel gehoorde uitspraak. Oppassen, vrijwilligerswerk, mantelzorg en alles wat daar nog, geheel vrijwillig, bij komt. 

Het feit dat er sprake is van een vrijwillige keuze, wil overigens nog niet zeggen dat het geen verplichting kan worden. Oppassen is hartstikke leuk, maar dan komt de tweede en de derde….. Soms krijg je pas door dat iets een verplichting is als het een keer niet lukt. Zelfs de druk om zoveel mogelijk te ‘genieten’ kan een ontspannende activiteit een verplicht karakter geven. 

Dat de scheidslijn tussen ontspanning en verplichting minder duidelijk is, vraagt serieuze aandacht. Stress ligt op de loer, zeker als je beseft dat de beschikbare tijd, door de broodnodige rustmomenten, langzaam aan minder wordt. Regelmatig even tijd nemen om het schema eens rustig te bekijken en daarin afwegingen te maken is dan ook een zinvolle bezigheid. Zo kun je je eigen activiteiten duurzaam maken en daarmee het leven een stuk aangenamer.