Uitdaging

Nooit te oud om iets te ondernemen

Hoe houd je je hersenen jong? De wetenschap geeft daar een duidelijk antwoord op: daag ze uit. Confronteer ze met nieuwe dingen waar ze nog nooit mee te maken hebben gehad. Dat geeft een heleboel nieuwe verbindingen en dat is het beste onderhoud. 

Voor velen betekent de derde levensfase: eindelijk tijd voor de zaken waar je vroeger niet zo veel aan toe kwam. Reizen, sociale contacten, de hobby die je al jaren een beetje hebt laten versloffen. Helaas zijn deze voorbeelden geen echte uitdagingen. Dit is allemaal meer van hetzelfde. Daar worden de hersenen niet door geprikkeld. 

Het hoeft ook niet perse een spectaculaire survivaltocht, sky- diving of ingewikkelde universitaire studie te zijn. De uitdaging zit hem vooral in het nieuwe, niet in het spannende. Bijvoorbeeld het leren bespelen van een muziekinstrument of je helemaal verliezen in de schilderkunst. Voor de praktisch geschoolde mensen is een studie misschien een uitdaging. Terwijl de theoretisch geschoolden dat weer meer kunnen vinden in een praktische vaardigheid die ze eigen maken. Veel oefenen, de moed verliezen, jezelf weer herpakken, successen vieren. Dat soort belevingen horen bij deze uitdaging waar men misschien wel 20 of 30 jaar enorm van kan genieten. Reden te over om te gaan zoeken naar verborgen interesses of lang gekoesterde wensen.