Sociaal netwerk

Je merkt het pas als het weg is. 

Een sociale netwerk is zo vanzelfsprekend dat je er in de dagelijkse gang van zaken helemaal geen erg in hebt. Pas bij speciale momenten van kwetsbaarheid, verdriet of vreugde merk je hoe hard je het nodig hebt. Wel beschouwd is dat netwerk een fundament voor het welzijn, je hebt het onbewust opgebouwd en even onbewust onderhoud je het. 

In de derde levensfase verandert jouw sociale netwerk. Zo kan je eigen rol wat minder actief en sturend worden. Maar het wordt ook kleiner, meer van hetzelfde en moeilijker om te onderhouden. Voor sommigen is dat geen probleem, bij anderen wordt de behoefte aan vrienden, gezelligheid, ondersteuning en een goed gesprek alleen maar groter. Het klinkt raar, maar eenzaamheid is de meest voorkomende psychische aandoening bij ouderen en een sterk sociaal netwerk is hiervoor een beproefd medicijn. 

Daarom is het zinvol om tijdig onderzoek te doen naar de kwetsbaarheid van je eigen netwerk. Misschien hangt het wel sterk samen met één persoon en wat als deze ene persoon wegvalt? Misschien zijn er weinig jongeren in je netwerk te vinden of is het erg afhankelijk van jouw mobiliteit. Als je de kwetsbaarheid kent, kun je daar bewuste keuzes in maken. Prima zo, lekker rustig of juist extra investeren in een versterking of verbreding. De ervaring leert dat het leuk en onderhoudend is om zo bewust met je sociale netwerk aan de slag te zijn.